Yağ lekesi nasıl çıkartılır? yağ lekesini çıkartmak için yöntemler
Tahmini Okuma Süresi:5 Dakika


Yemek, tamir hatta bazen temizlik yaparken çeşit çeşit yağ kullanıyoruz. Yağların hayatımızdaki yeri büyük olsa da, kıyafetlerimize, halımıza veya koltuğumuza döküldüğü zaman maalesef çıkartılması zor lekelerle bizi baş başa bırakıyorlar. Bu yazımızda yağ lekesi ile başa çıkmanın bir kaç pratik yolunu derledik. İyi okumalar.


Yağ Lekesine İlk Müdahale

Üzerinize herhangi bir yağ dökülmesi durumunda önce kumaşın üzerindeki yağ bir bıçak yardımı ile sıyırılmalıdır, peçete kullanılarak bölgeye yedirilmemelidir. Yağ değmiş bölge su ile yıkanmaya çalışmamalıdır, yağ, su ile çözülmeyeceği için su ile temizlemeye çalışmak sadece lekeyi büyütür. Bütün bunların dışında, yağ lekelerine hızlı müdahale edilmelidir, kuruması beklenecek olursa çıkartılması giderek zorlaşacaktır. Peki yağ lekelerini nasıl çıkaracağız?


Nişasta İle Yağ Lekesi Çıkartmak

nişasta

Kazaklarımızda ve özellikle yünlü kumaşlardaki lekelerde büyük bir yardımcı olan nişasta, henüz kısa süre içinde oluşmuş lekeler üzerinde inanılmaz etkilidir. Lekenin üzerine bir miktar nişasta dökün ve kısa bir süreliğine bekleyin. Ardından ıslak beziniz ile hafifçe bastırmaya başlayın. Leke bezinize geçtiğinde kıyafetinizi yıkayabilirsiniz.

Karbonat İle Yağ Lekesi Çıkartmak

karbonat

Yemeklerimizde olduğu kadar, cilt bakımında ve temizlikte de rol oynayan karbonat, bu konuda da bize yardımcı olacak.

Bölgenin büyüklüğüne göre ölçeğini ayarlayacağınız karbonatı, lekenin üzerine dökün ve diş fırçası yardımı ile ovalamaya başlayın. Dilerseniz karbonata, deterjan da ekleyebilirsiniz fakat lekenin bulunduğu kumaş renkli ise bu kumaşın yıpranmasına sebep olacaktır. Bütün bunlara ek olarak yağ lekesi bulunan kıyafetinizi karbonatlı suda bekletmeyi deneyebilirsiniz.


Eter İle Yağ Lekesi Çıkartmak

eter

Eter, uçucu bir madde olması sebebi ile özellikle sentetik kumaşlarda temizlik için idealdir. Az miktarda eteri temiz bir bez yardımı ile lekenin üzerine bastırın. Lekeyi hafifçe ovun ve eteri kapalı alanda solumadığınızdan emin olun.


Tuz İle Sıvı Yağ Lekesini Çıkartmak

tuz

Sıvı yağ dökülen bölgeye, bölgenin büyüklüğüne göre ayarlayacağınız ölçekte tuz döküp 10 dakika kadar beklemelisininiz, bu lekenin kalkmasını sağlayacaktır. Bekledikten sonra lekeli bölgeyi ılık su ile yavaşça ovalayın. Bölgenin üzerine deterjan ekleyin ve 10 dakika daha bekleyin. Daha sonrasında lekeli kıyafeti düşük derecede makinaya atın.

Bebek pudrası İle Yağ Lekesi Çıkartmak

Bebek pudrası

İpek gibi narin kumaşlar, kullanımında da temizliğinde de farklı yollar ister. Bir yağ lekesini çıkarabileceğimiz en narin yol ise bebek pudrasıdır. Lekenin boyutuna göre belirleyeceğiniz ölçekte pudrayı lekenin üzerine boşaltın ve 15 dakika kadar bekleyin. Ardından pamuklu bir bezi ıslatın ve lekenin üzerine bastırın. Leke beze geçtiğinde, kıyafetinizi düşük derecede yıkayabilirsiniz.


Halıdaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

halıdaki yağ lekesi

Halıdaki yağ lekelerine diğer lekelerden çok daha hızlı müdahale etmek gerekir, aksi takdirde lekeyi evde kendi başınıza çıkarmak imkansız hale gelecektir. Halıdaki yağ lekesine, Sıcak suya karıştırdığınız deterjan ile lekeyi yavaşça ovarak müdahale edebilirsiniz. 


Koltuktan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

koltuktaki yağ lekesi

Öncelikle koltuğunuzun türüne göre temizlik yapmanız gerektiğini unutmamalısınız, deri bir koltuktaki yağ lekesi yalnızca sabunla çıkartılabilirken, kumaş koltuklar daha detaylı bir temizlik isteyecektir. Kumaş koltuğunuz için karbonat ve tuz yöntemlerimizi deneyebilirsiniz.


Duvardaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

duvardaki yağ lekesi

Özellikle mutfaklarımızda yaşadığımız bu problem için de bir kaç çözüm yöntemi mevcut. Öncelikle asla sert bir ovma işleminde bulunulmamalı ve duvara zarar verilmemelidir. Temizlik yaparken ılık su kullanılmalıdır. Eğer temizlik yapılan bölge fazlasıyla büyük ise birden fazla bez kullanılmalı ve temiz olmalarına dikkat edilmelidir. 


Duvardaki Yağ Lekeleri İçin Alınabilecek Önlemler

Silinebilir boya ve duvar kağıtları tercih edilebilir. Sentetik bazlı bir boya türü duvarın kolaylıkla silinip temizlenilmesini sağlayacaktır.


Kıyafetten yağ lekesi nasıl çıkar?

kıyafetteki yağ lekesi

Kıyafetten yağ lekesi çıkarmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Öncelikle kıyafetinizin ne tür bir kumaşa sahip olduğunu ve bu kumaşın ne tür bir temizlik istediğini bilmelisiniz. Karbonat, tuz, nişasta ve eter gibi bir çok ürün size yardımcı olacaktır, onları nasıl ve nerede kullanacağınızı öğrenmek için yazımıza göz atın.



Kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar? Kıyafette Beklemiş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Bu yazımızda bahsettiğimiz gibi, yağ ne kadar kurur ise çıkartılması o kadar zor olacaktır. Kurumuş yağ lekesi ile en iyi başa çıkacak şey karbonattır. Bu yöntemi uygulamak için, Karbonat ile yağ lekesi çıkarma, soru başlığımıza göz atabilirsiniz.


Yıkandığı Halde Çıkmayan Yağ Lekesi İle Ne Yapacağız?

Verdiğimiz tavsiyeler yalnızca evde kendi başınıza yapabileceğiniz ve her zaman tam anlamıyla sonuç alamayacağınız yollardır. Eğer verdiğimiz yöntemleri denediyseniz ve hala bir sonuç alamadıysanız, sizlere sunduğumuz temizlik hizmetlerinden yararlanabilir ve profesyonel destek alabilirsiniz.

İşte ilginizi çekebilecek hizmetlerimiz;

-Koltuk yıkama

-Yatak yıkama

-Petek temizliği

-Kombi bakımı

-Araba koltuk yıkama

-Sandalye yıkama



2907 Görüntüleme 15 Nis 2023

Bu yazıyı paylaşmak ister misin?

Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?
1 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5